Beste paardenvoer

Beste paardenvoer kopen? Shop bij ons!

beste paardenvoerEen evenwichtige voeding is een van de basisbouwstenen voor een gezond en gelukkig paard. Meestal voeden onze viervoeters zich met hooi, gras of stro. Ook krachtvoer behoort tot de dagelijkse voeding van je paard. Hier kun je lezen waar je bij de afzonderlijke componenten op moet letten en wat het beste paardenvoer is. Direct shoppen? Navigeer naar onze winkel!

Het beste paardenvoer samenstellen: ruwvoer

Je paard eet de hele dag ruwvoer, hooi en stro. Het is daarom belangrijk dat je een product van hoge kwaliteit koopt, zelfs voor het hooi, dat op het eerste gezicht onopvallend lijkt. Want hooi is niet alleen maar hooi: ook bij de verwerking van het ruwvoer kan het nog steeds misgaan – te diep gemaaid hooi kan bodemverontreiniging bevatten en te laat gemaaid hooi bevat vaak sporen van schimmels. Bij slechte opslagomstandigheden, zoals te vochtige opslag, kan schimmelvorming optreden. En als het hooi niet regelmatig wordt gecontroleerd, kan het giftige planten en onkruid bevatten. Je paard kan last krijgen van longziekten en andere gezondheidsproblemen als het hooi van mindere kwaliteit is.

Je kunt zelf de kwaliteit van het hooi testen:

  • Hoe voelt het hooi aan? Goed hooi mag niet in de handpalmen blijven plakken als je er in knijpt.
  • Het moet ook gemakkelijk te schudden zijn. Zie je aarde? Mos? Kleine kruipende dieren of zelfs giftige planten? Dan moet je je zorgen maken.
  • Het moet fris en aromatisch ruiken en niet geurloos of muf ruiken.
  • Het moet een intens of licht verbleekt groen hebben.
  • Als je niet zeker weet of je goed hooi voert, kun je het hooi ook professioneel laten testen.

Het beste paardenvoer: krachtvoer

Naast ruwvoer geef je je paard voornamelijk krachtvoer. Er zijn hier veel fabrikanten te ontdekken. En de meeste van hen zijn zeer goed. Men kan in het algemeen niet zeggen welk voer het beste is. Het hangt af van veel verschillende aspecten:

  • Ben je op zoek naar een allround zorgeloos pakket waardoor je je nergens meer zorgen over hoeft te maken?
  • Of liever een basis die je zelf kunt uitbreiden?
  • Rijd je professioneel op je paard?
  • Of slechts af en toe een ritje?

Je kunt nauwelijks zeggen welk paardenvoer bijzonder goed is. Toch zijn er een paar basisregels die helpen om goed paardenvoer te herkennen. De ingrediënten mogen niet in gecodeerde vorm worden vermeld. Als een fabrikant de inhoud probeert te verbergen, is dit meestal geen goed teken. Natuurlijke producten daarentegen spreken meestal voor het product.

Pellets

Pellets zijn niet noodzakelijkerwijs slecht, maar er moet worden opgemerkt dat pellets onder hoge druk worden geperst. Dit betekent dat ze worden geproduceerd bij een temperatuur van 60 tot 80 graden, wat betekent dat sommige vitaminen niet meer in het eindproduct aanwezig zijn. Bovendien is het niet zeker of de pellets nog steeds zullen opzwellen. Vooral wanneer een paard de neiging heeft om haastig te eten, kan het gebeuren dat de korrels alleen maar opzwellen in de maag, wat in het ergste geval de maag kan doen barsten. Toch moeten pellets niet direct worden ontmoedigd.

Om de keuze voor jou gemakkelijker te maken verkopen wij alleen hoge kwaliteit paardenvoer: HAVENS paardenvoer en Horsefood paardenvoer.

Hoe vind je het beste paardenvoer voor je paard?

Bij geconcentreerd krachtvoer voor paarden, moet je aandacht besteden aan deze samenstelling: Goed paardenvoer kenmerkt zich vooral door natuurlijke ingrediënten. Welk krachtvoer het beste is voor je paard hangt sterk af van zijn behoeften. Elke korrel heeft zijn voordelen. Gerst, bijvoorbeeld, heeft veel eiwitten en is daarom geschikt voor sportpaarden. Het is belangrijk dat op de verpakking wordt vermeld hoeveel ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof, ruwe as, calcium, fosfor, natrium en magnesium er in het voer zit. Eiwit is vooral belangrijk voor sportpaarden, terwijl ruwe celstof veel vezels maar minder eiwit bevat.

Paardenvoer is in het algemeen ook onderworpen aan de wettelijke voorschriften van de levensmiddelencontrole, zodat de producenten regelmatig worden gecontroleerd. Of je je paard nu met granen, een graanmix of muesli voedt, is aan jou. Voor het beste paardenvoer zijn er geen instructies die je gemakkelijk kunt volgen.

Dik versus Vet

Een veel voorkomende misvatting is dat een dik paard een dik paard is. Paarden met een dikke buik zijn niet noodzakelijkerwijs dik. De grote hoeveelheden ruwvoer die paarden overdag verbruiken, produceren gassen in de dikke darm die het paard opblazen. Dit betekent ook dat je je paard na een half uurtje tijdens het rijden opnieuw moet meten. Veel gassen zijn in de tussentijd weg en de buikomtrek is afgenomen.

Diverse mensen maken de fout dat ze hun paard minder krachtvoer voeren omdat het een dikke buik heeft. Als het paard echter minder krachtvoer krijgt, wil het zijn energiebehoefte dekken met het ruwvoer en is het dus meer hooi, waardoor er weer meer gassen worden geproduceerd. Je hoeft dus niet noodzakelijkerwijs het voer voor een rond paard te verminderen.

Hoe zie ik of dit het beste paardenvoer voor mijn paard is?

Het uiterlijk van je paard kan veel onthullen – glanst de vacht, zijn de ogen helder en zijn de hoeven gezond? Dan zou het eten ook niet zo slecht moeten zijn.

Het verkeerde paardenvoer kan op verschillende manieren merkbaar zijn: Overgewicht en ondergewicht kunnen een teken zijn van verkeerd paardenvoer of juiste paardenvoer in de verkeerde hoeveelheid. Daarnaast zijn er tal van ziekten die verergerd of zelfs veroorzaakt kunnen worden door verkeerd voer en de daarmee gepaard gaande toevoer van voedingsstoffen. Laminitis, ademhalingsproblemen, eczeem, allergieën, spijsverteringsproblemen en een slechte concentratie zijn slechts enkele van de ziekten die kunnen worden bevorderd door verkeerd paardenvoer.

Door een uitgebalanceerde voeding blijft je paard lang gezond. Dus als je paard ziek is, kan het te maken hebben met het paardenvoer. Voordat je het dieet verandert, moet je eerst met een dierenarts praten, die zal weten of het voer invloed heeft op de ziekte.

Goed paardenvoeradvies

De voedermerken die wij verkopen kunnen we je met een gerust hart kunnen aanbevelen. Het beste paardenvoer is echter altijd sterk afhankelijk van het betreffende dier. Is het paard gezond? Zijn er intoleranties of allergieën? Hoe oud is het paard? Wat wordt ervan het paard geëist? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen bij het kiezen van het beste paardenvoer voor jouw paard.

Samenvattend kan gezegd worden dat je je paard het beste observeert en ziet hoe goed het met zijn voedsel omgaat. Als je paard levendig is, een glanzende vacht en gezonde hoeven heeft, gebruik je waarschijnlijk het beste paardenvoer.

Bestel je paardenvoer online

Zoek je geschikt paardenvoer dat écht goed is voor je paard? Bekijk ons assortiment! Wij leveren alleen hoge kwaliteit paardenvoer met de juiste keurmerken. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je paard écht goed eet.